Antrasis šakočių kepimo čempionatas

Antrasis šakočių kepimo čempionatas

Antrasis šakočių kepimo čempionatas

Kartais neįtikėtinos idėjos virsta realybe. Taip nutiko ir su šakočių kepimo čempionatu. Prieš du metus, tuometinės Kaišiadorių raj. sav. kultūros ir paveldosaugos skyriaus vyr. specialistės Ritos Janušaitytės mintis Paukščių festivalio metu surengti šakočių kepimo čempionatą atrodė sunkiai įgyvendinama, bet visiškai reali. Mat tuomet, labai šauniai Žaslių tradicinių amatų centre Renatos Žukauskienės buvo iškeptas pirmasis šakotis. Vėliau, Žaslių kultūros centro direktorės Raselės Ščerbavičienės pakviesta, savo patirtimi, žiniomis ir kepimo įgūdžiais, autentišku, senas šeimos tradicijas turinčiu šakočio receptu sutiko pasidalinti Ona Raudeliūnienė. Kas išaugo į šakočio kepimo edukacinę programą. Tapo aišku, kad pamažu praeitin grimztantis tradicinis šakočių kepimo amatas susilaukia ypatingo dėmesio. Po ilgo kepimo proceso, vargo prakaitas pasimiršdavo vos paragavus pirmojo ragelio. Tikram šakočio skoniui nelikdavo abejingų. Gavus Onutės sutikimą dalyvauti čempionate, buvo nutarta ieškoti daugiau dalyvių ir organizuoti šakočių kepimo čempionatą. Taip norėjosi suburti kuo daugiau šakočių kepimo amato žinovų, jog kartais pasimiršdavo, ką ir kokiomis sąlygomis jie turės kepti. Juk itin svarbu šakočio recepto autentiškumas, malkomis kūrenama įranga, rankų darbas ir viskas, kas atkartoja senąsias šio amato tradicijas. Iššūkis buvo ne tik mums organizatoriams, bet ir dalyviams. Bet štai 2017 m. birželio 3 d. Kaišiadorių miesto šventės „Paukščių festivalis“ metu įvyko pirmasis šakočių kepimo čempionatas, subūręs šešis dalyvius iš visos Lietuvos. Renginys paliko pačius geriausius įspūdžius, tad komisijos nariai- kulinarinio paveldo tyrinėtojai ir ekspertai, taip pat žiūrovai ragino nepaleisti šios idėjos, puoselėti šakočio kepimo amato tradicijas ir organizuoti šakočių kepimo čempionatus ir ateityje. Motyvuoti padrąsinančių žodžių organizavome ir antrąjį šakočių kepimo čempionatą.

Taigi, jau birželio 18 d. vykusios Kaišiadoriečių vienybės šventės metu buvo išsiaiškintas 2018 m. šakočių kepimo čempionato laimėtojas. Juo tapo sertifikuoto tautinio paveldo produkto gamintojas, šakočio kepimo amato puoselėtojas, tradicinis amatininkas Žydrūnas Drevininkaitis iš Šakių. Dar į pirmąjį šakočių kepimo čempionatą kviestas Žydrūnas atsakė, prižadėdamas dalyvauti kitąmet. Kadangi amatininkas šakočius kepa krosnies kaitroje, jam reikėjo pasigaminti transportuojamą šakočių kepimo įrangą. Pirma, pirkta iš kepimo įrangas gaminančio gamintojo neįtiko, teko susimeistrauti pačiam. Žydrūnas atsakingai visus metus ruošėsi, kaip jo mama Birutė Drevininkaitienė sako, sūnus bet kaip negali, turi būti gerai. Vyras įrangą pritaikė prie 60 metų senumo medinio volo, kuriuo šakočius kepė dar jo močiutė Agota Skaisgirytė- Laurinaitienė. Šakočių kepimo amatą puoselėja visa šeima, ją vienija bendras verslas- B. Drevininkaitienės įmonė „Skanus rugelis“, todėl noras pasidalinti itin senom šeimos puoselėjamoms šakočio kepimo amato tradicijomis buvo labiau atsakomybės, o ne laimėjimo reikalas. Taigi, šakočių kepimo čempionato vertinimo komisijos pirmininkui prof. Rimvydui Laužikui ištarus nugalėtojo vardą, Žydrūnas sukluso ir tik po akimirkos suprato- jis antrojo šakočių kepimo čempionato nugalėtojas, jo keptas šakotis atitiko tradiciniam šakočiui keliamus reikalavimus ir buvo įvertintas aukščiausiu vertinimo balu. 2018 m. šakočių kepimo čempionato laimėtojas apdovanotas pagrindiniu, AB „Kaišiadorių paukštynas“ įteigtu prizu.

Antrojo šakočių kepimo čempionato metu taip pat buvo apdovanotas, aukštais balais įvertintas, antros vietos laimėtojas- sertifikuotų tautinio paveldo produktų gamintojas, šakočių kepimo amato puoselėtojas, tradicinis amatininkas Saulius Galvonas ir „Roko virtuvė“ iš Taujėnų dvaro Ukmergės r. Prizą įsteigė G. Kanaševičiaus IĮ „Desė“. Trečią vietą užėmė sertifikuotų tautinio paveldo produktų gamintoja, šakočio kepimo amato puoselėtoja, tradicinė amatininkė Daiva Malakauskienė ir Arūnas Malakauskas ir Kretingos. Šiai vietai prizą įsteigė Mariaus Steponavičiaus paukščių ūkis.

Nuoširdžiai sveikiname nugalėtojus ir dėkojame visiems antrojo šakočių kepimo čempionato dalyviams: pirmojo šakočių kepimo čempionato nugalėtojui, sertifikuotų tautinio paveldo produktų- šakočių gamintojui, tradiciniam amatininkui Vitalijui Želniui, Renatai Želnienei ir Dianai Maskoliūnienei iš Užugirio, Ukmergės r.; sertifikuotų tautinio paveldo produktų- šakočių gamintojai, tradicinei amatininkei Onai Raudeliūnienei ir Marijonui Raudeliūnui iš Zūbiškių, Kaišiadorių r.; sertifikuotų tautinio paveldo produktų- šakočių gamintojai L. Sadauskienės individualiai įmonei iš Juodupės, Rokiškio r.; įmonės „Gemos Skanėstai“ meistrėms Valerijai Kėrienei ir Gemai Vileikienei iš Kuršėnų, Šiaulių r.; Reginos Šlekienės įmonei iš Panevėžio bei Valdui, Gražinai, Joanai ir Mindaugui Sabaliauskams, sudariusiems „BBQ Mafija“ komandą iš Vilniaus už tradicijų puoselėjimą, šakočio kepimo amato demonstravimą ir pristatymą, gerą nuotaiką, ištvermę vidudienio saulės ir ugnies kaitroje ir, žinoma, dalyvavimą mūsų šventėje.      

Taip pat dėkojame vertinimo komisijos nariams: restorano „Ertlio namas“ virtuvės šefui Tomui Rimydžiui; Kauno technologijos universiteto maisto mokslo ir technologijos katedros vedėjai, tautinio paveldo sertifikavimo komisijos ekspertei, doc. Loretai Bašinskienei; Kauno technologijos universiteto maisto instituto vyresniajai mokslo darbuotojai, juslinės analizės specialistei dr. Gitanai Alenčikienei, Kaišiadorių krašto kulinarinio paveldo tyrinėtojai,  Aukštaitijos regioninės etninės kultūros globos tarybos narei, Kaišiadorių muziejaus vyr. fondų saugotojai Nijolei Adukonienei ir komisijos pirmininkui- Vilniaus universiteto profesoriui, Lietuvos istorinės virtuvės tyrinėtojui dr. Rimvydui Laužikui.

Ačiū rėmėjams: AB „Kaišiadorių paukštynas“, G. Kanaševičiaus IĮ „Desė“ ir Mariaus Steponavičiaus paukščių ūkiui.

Už techninę pagalbą nuoširdžiai dėkojame Alvydui Kudeliui.

Iki susitikimo šakočių kepimo čempionate kitais metais!

Žaslių tradicinių amatų centro koordinatorė ir organizatorė Ilona Grabijolienė



Komentarai: